Oudenaarde en bier: twee dingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Onze stad kan een 'bierstad' worden genoemd vanwege de rijke biercultuur. Eind juni vinden er verschillende bierfeesten plaats in het centrum van de stad. Jaren geleden waren meer dan 20 brouwerijen actief in de stad, maar nu zijn er 4 grote brouwerijen actief gebleven in Oudenaarde.

Brouwerij Liefmans

Op slechts een korte loopafstand van het hotel vindt u de Brouwerij Liefmans. Dit gebouw bestaat al meer dan 300 jaar. Jacobus Liefmans vestigde zich in de 17e eeuw als brouwer in de stad. Later begon Rosa Merckx - lange tijd de enige vrouwelijke Belgische brouwmeester - aan de evolutie van het Liefmans kriekbier.

Liefmans Fruitesse (on the rocks), Yell'Oh, Goudenband, Kriek-Brut en Old Brown zijn de bekendste bieren van dit merk.

Wanneer u vooraf reserveert, kunt u de brouwerij bezoeken met een groep van minimum 15 personen. De brouwerij is ook een geweldige feestlocatie: de perfecte plek om uw seminar, receptie of personeelsfeest te organiseren. Met zijn uitzicht over de Schelde is deze feestzaal een uniek pareltje in de regio.

Brouwerij Roman

We kunnen met trots zeggen dat de oudste familiale brouwerij van België in Oudenaarde ligt. Brouwerij Roman, ontstaan in de stad Mater in 1545, heeft vele beroemde bieren op zijn naam: Ename (Blond, Dubbel, Tripel, Pater), Gentse Strop, Roman Pils, Sloeber, Adriaen Brouwer ... De indrukwekkende gebouwen zijn een herkenningspunt van ver buiten Oudenaarde.

Bier brouwen was oorspronkelijk slechts een klein beroep van de B & B-eigenaar Joos Roman. Pas vele generaties later werd het brouwen de hoofdactiviteit van de familie Roman. Vandaag staan Carlo en Lode Roman aan het roer van het familiebedrijf als de 14e generatie van het gezin. Een bezoek aan de brouwerij is mogelijk na het maken van een reservering, de perfecte activiteit voor bierliefhebbers. Na een rondleiding en een proevertje keert iedereen naar huis met een leuk geschenkpakket.

Brouwerij Cnudde

In de 19e eeuw startten Hector en Aimé Meheus de brouwerij Cnudde. Kort daarna werd het gekocht door Alfons Cnudde. Tot op heden gingen vele generaties door met de brouwtraditie en vandaag is het in handen van de vierde generatie: Lieven, Steven en Pieter. De brouwerij bevindt zich naast het kerkhof van Ein, deelgemeente van Oudenaarde. Er wordt in Oudenaarde wel eens gezegd dat het water dat ze voor het bier gebruiken, kerkhofwater is.

Brouwerij Smisje

De brouwerij Smisje is gesitueerd in Mater, gesticht door de drukker Johan Brandt in 1995. Het begon als een hobby, maar groeide uit tot een fulltime baan. Een van de andere hobby's van Johan was de bijenteelt. Dit is hoe het honingbier werd uitgevonden. Door de jaren heen zijn er vele soorten bier gemaakt, zoals Guido, Vuuve en Smisje Dubbel. In 2010 werd de productie van deze bieren gestopt en gingen ze alleen verder met het kerstbier en Smiske. De brouwerij staat bekend om het werken met zeer verse en pure ingrediënten.

Natuurlijk zijn er nog veel andere beroemde bieren in de Vlaamse Ardennen, zoals de Kwaremont of de brouwerij uit Kuurne 'De Brabandere', Valeirke van brouwerij Contreras en Triverius van brouwerij De Graal. 'Plan Bier, 7 routes langs brouwers en kroegen in de Vlaamse Ardennen' is een kaart ontworpen door Toerisme Vlaamse Ardennen die je kunt kopen in ons hotel: het is de perfecte start van je bierreis in Oudenaarde. Proost!

Wil je nog meer streekproducten ontdekken? Lees dan zeker onze blog!

comments powered by Disqus