De Ronde van Vlaanderen - Jaar na jaar een wedstrijd die staat aangestipt in vele agenda's. Zelfs zij die niets hebben met het wielrennen, zijn dan op post. Want De Ronde is De Ronde. De Hoogdag, Vlaanderens Mooiste. Er is er maar één!

Maar, de editie van 2020 is er toch eentje die in de geschiedenisboeken zal staan.

17 maart 2020:

We krijgen het verschrikkelijke nieuws dat omwille van Covid-19, de 104e editie van Vlaanderens Mooiste niet zal doorgaan. Bij Leopold Hotel Oudenaarde, stromen de annuleringen binnen. Van volzet, naar een leeg hotel op 1 dag tijd. Drama.

Zoals voor vele collega hotels, B&B's, vakantiewoningen en horecazaken in de Vlaamse Ardennen is het weekend van de Ronde van Vlaanderen het meest succesvolle weekend van het jaar. Alle kamers zijn geboekt, cafés en restaurants zitten overvol en langs het parcours worden grote tenten opgezet waar bedrijven hun jaarlijks bedrijfsfeest geven. Dit jaar, een zwart weekend voor Oudenaarde.

5 mei 2020:

Er is een nieuwe datum vastgelegd voor de Ronde van Vlaanderen. We krijgen het fantastische nieuws dat De Ronde nog dit jaar gereden zal worden, op zondag 18 oktober 2020. Reserveringen voor de nieuwe datum bleven helaas uit. Gasten hebben in deze tijden schrik om te ver op voorhand een tripje te plannen.Oktober komt dichterbij en het Coronavirus is nog steeds niet afgezwakt. Sterker nog, er is zelfs sprake van een tweede golf. Limited edition, zo noemen de organisatoren deze editie van de Ronde. Publieksverbod in de startzone, op alle hellingen, kasseistroken en in de aankomstzone. Iedereen wordt opgeroepen om de wedstrijd van thuis uit te beleven.

Zaterdag 17 oktober 2020:

Gelukkig hadden we onze fantastische Sales Executive, Fleur, die wel een kamer boekte bij Leopold Hotel Oudenaarde om de sfeer van "De Ronde" op te snuiven. Fleur: ‘Op een bepaald moment, dacht ik dat wij de enige gasten in het hotel waren. Er zat niemand in de bar, niemand in het restaurant. Met mijn gezin trok ik naar de Grote Markt, om iets te gaan drinken. Van de gewoonlijke "Ronde" sfeer was niets te merken. In normale omstandigheden is het 3 dagen feest op het marktplein. Cafés en restaurants plaatsen dan tenten voor hun etablissement, om de capaciteit te vergroten, maar dit jaar, helemaal niets. Alle restaurants en cafés waren leeg.'

Zondag 18 oktober 2020:

Hoogdag - EINDELIJK!

Fleur en haar familie hadden een restaurant gereserveerd op de Oude Kwaremont. De gemeente zorgde ervoor dat restaurantuitbaters enkele toegangsbandjes kregen zodat hun klanten tot bij het restaurant konden geraken. Fleur: ‘Voor 10u30 moesten we wel aan het restaurant zijn, want anders werd de toegang tot het parcours geweigerd. Samen met mijn zoontje ging ik even de Oude Kwaremont (te voet) beklimmen. Waar normaal al honderden mobilhomes, tenten en auto's te zien zijn, was het nu leeg. Ook tijdens de passages van de renners, bleef het opmerkelijk stil. Geen duizenden fans langs de kant, een compleet andere beleving.’

Een uitzonderlijke editie van de Ronde van Vlaanderen kreeg ook een uitzonderlijke finale. Uiteindelijk moest een millimetersprint tussen Van der Poel en Van Aert over de zege beslissen. Op de streep besliste de jump van Van der Poel over de winst!

Fleur: ‘Het was een mooie editie, een onvergetelijke ook, maar ik hoop toch dat de Ronde volgend jaar terug in normale omstandigheden kan doorgaan.’

Er zijn nog enkele kamers vrij voor volgend jaar, dus aarzel niet en boek nu uw verblijf bij Leopold Hotel Oudenaarde!

comments powered by Disqus