Oudenaarde en Vlaanderen in zijn geheel zijn altijd al bekend geweest om hun lekkere bieren en brouwerijen. Vandaag zijn er in Oudenaarde nog 4 brouwerijen in werking: Roman, Liefmans, Cnudde en Smisje. In elk van deze brouwerijen vind je wel iets nieuws en unieks, waaronder typische donkere en kriekbieren die zeker het proberen waard zijn. Als je een tripje plant naar een brouwerij in Oudenaarde, boek dan een geweldige accommodatie in het Leopold Hotel Oudenaarde, om u voor te bereiden op uw bezoek of om bij te komen van een dagje heerlijk Vlaams bier proeven.

Brouwerij Liefmans

Een deel van de Oudenaardse rijkdom is ontstaan door het brouwen en de bierproductie. De geschiedenis van Brouwerij Liefmans gaat terug tot 1679, nog voor er ook maar gedroomd werd van een modern machinepark. Rond 1750 startte brouwer Jacobus Liefmans een kleine brouwerij op de vruchtbare gronden van Oudenaarde, waar de rijke bodem rond de Schelde een natuurlijke voedingsbodem vormt voor gewassen en graan. De Liefmans brouwerij en haar prachtige selectie bieren werden begeleid door de talentvolle meesterbrouwer Rosa Merckx. Zij was de eerste, en gedurende vele jaren de enige vrouwelijke meesterbrouwer, die gedurende meer dan 45 jaar haar stempel op het bedrijf drukte en de weg uitstippelde. Al die jaren later kunnen we nog steeds genieten van het resultaat van haar passie en deskundigheid.

Vandaag kunt u nog steeds een bezoek brengen aan de plaats waar de lokale bevolking hun overschot aan kersen brachten om er heerlijk bier van te gisten en kunt u in het museum de machines zien waarmee het bier werd gemaakt. Pas in de jaren 1900 begon de brouwerij op een meer commerciële, grotere schaal te werken, onder leiding van de getalenteerde mevrouw Merckx. Vandaag, wanneer u een bezoek brengt, zullen de meesterbrouwer Marc en zijn team hun expertise met u delen en u onderdompelen in het proces en het erfgoed van het bierbrouwen. U kunt afsluiten met een bierdegustatie, waarbij u enkele van de beste bieren uit het Liefmans assortiment kunt proeven.

Brouwerij Roman

Roman is al vijf eeuwen lang de oudste familiebrouwerij in België en is wereldwijd bekend om haar uitgebreide assortiment heerlijke bieren. De meeste bieren die ze produceren worden op traditionele wijze gebrouwen waarbij vakmanschap en passie centraal staan. Het begon allemaal in 1545 met een man genaamd Joos Roman die een herberg, een boerderij, een molen, een mouterij en natuurlijk een brouwerij bezat. Na verloop van tijd nam de familie het bedrijf over en werd het brouwen hun hoofdactiviteit, met de nadruk op het brouwen van het beroemde “oudenaards Bruin”. De brouwerij groeide gestaag en wordt nu gerund door de 14de generatie familiebrouwers, die vaak prestigieuze prijzen winnen.

Vandaag kan u de geschiedenis van Brouwerij Roman ontdekken door het brouwproces van dichtbij mee te maken en natuurlijk hun passie voor heerlijk bier te proeven! Het bezoek duurt ongeveer 2 uur en omvat een rondleiding met een gids, een proeverij en een geschenkset.

Brouwerij Cnudde

De volgende brouwerij is minder commercieel en iets ongewoner, wat u meteen zal merken wanneer u een bezoek brengt aan de unieke Brouwerij Cnudde. Cnudde, gelegen in Eine, is een familiebrouwerij die slechts een paar keer per jaar brouwt om een meer exclusief, minder breed verkrijgbaar bier te produceren. De brouwerij produceert slechts twee bieren, Cnudde Bruin en Cnudde Bizon (kriekbier). Het water waarmee het bier gebrouwen wordt komt uit de boorput, gelegen onder de binnenkoer van de brouwerij, vlak naast het kerkhof, waardoor het de bijnaam 'Kerkhofsop' of 'Kerkhofbier' heeft gekregen.

Brouwerij Cnudde vierde in 2019 zijn 100 jaar bestaan bier en zij verwelkomen u heel graag voor een bezoek aan de brouwerij. Voor slechts €8 kunt u genieten van een twee uur durende rondleiding door de brouwerij die eindigt met een proeverij van elk van hun ambachtelijke bieren.

Brouwerij Smisje

Brouwerij Smisje is een van de jongere brouwerijen in de streek, opgericht door voormalig drukker en thuisbrouwer Johan Brandt in 1995. De productie van de brouwerij is een klein, zo’n 200 hectoliter per jaar, vergeleken met andere, grootschaligere bedrijven. Hij begon met slechts één soort honingbier, 't Smisje genaamd, dat werd gebrouwen uit Johan's andere hobby, de bijenteelt. Hij produceert nu permanent 6 bieren en af en toe kun je een bezoekje brengen om onder zijn deskundige leiding uw eigen partij bier te brouwen en mee naar huis te nemen.

Bezoek onze officiële website om uw “bierverblijf” te boeken in Leopold Hotel Oudenaarde. U vindt er al onze arrangementen, best beschikbare tarieven en speciale aanbiedingen die u op geen enkele andere website zult vinden. Vergeet niet uw bezoek af te ronden met een degustatie van Belgische bieren in onze bar & restaurant. We kijken ernaar uit u binnenkort te mogen verwelkomen.

comments powered by Disqus