Oudenaarde en bier, 2 begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Onze stad mag zich met z’n rijke biercultuur, zeker en vast een echte ‘bierstad’ noemen. Eind juni vinden ook jaarlijks de Bierfeesten plaats in het centrum van de stad. Jaren geleden waren er zeker 20 brouwerijen actief, de dag van vandaag zijn er nog 4 brouwerijen officieel bezig met het hele bierbrouwproces.

Brouwerij Liefmans

Op amper een kwartiertje wandelen van het hotel ligt de Brouwerij Liefmans. Het gebouw staat daar al meer dan 300 jaar. Jacobus Liefmans vestigde zich in de 17de eeuw als brouwer in Oudenaarde. Later zorgde Rosa Merckx, de eerste en lange tijd de enige vrouwelijke Belgische brouwmeester, voor de evolutie van het kriekbier.

Liefmans Fruitesse (On the rocks), Yell’Oh, Goudenband, Kriek-Brut en Oud-Bruin zijn de bekendste bieren van dit merk.

Mits reservatie op voorhand, kan de brouwerij bezocht worden door groepen van minimum 15 personen.

Ook voor feesten, seminaries en recepties kunnen jullie in de brouwerij terecht. Met zicht op de Schelde is de evenementenzaal een unieke parel in de streek.

Brouwerij Roman

Met veel trots kunnen we zeggen dat de oudste familiebrouwerij van België (nog steeds) in Oudenaarde gevestigd is. Brouwerij Roman, ontstaan in de deelgemeente Mater in 1545, heeft heel wat bekende bieren op haar naam staan: Ename (Blond, Dubbel, Tripel, Pater), Gentse Strop, Roman Pils, Sloeber, Adriaen Brouwer... De imposante gebouwen zijn tot ver rond Oudenaarde een bekend herkenningspunt in de streek.

Bierbrouwen was oorspronkelijk slechts een kleine bezigheid van de B&B-uitbater Joos Roman. Pas de generaties daarna, werd het brouwen hoofdactiviteit van de familie Roman. Vandaag staan Carlo en Lode Roman als 14de generatie aan het roer van het familiebedrijf.

Het bezoeken van de brouwerij is mogelijk na reservatie, een ideale daguitstap voor de bierliefhebbers. Na een rondleiding en degustatie, keert iedereen ook met een mooi geschenkpakket huiswaarts.

Brouwerij Cnudde

In de 19de eeuw startten Hector en Aimé Meheus de brouwerij Cnudde. Daarna werd deze overgekocht door Alfons Cnudde. Vele generaties zetten de bierbrouwtraditie tot op heden voort. De zaak is de dag van vandaag is handen van de vierde generatie: Lieven (ook schepen van Oudenaarde), Steven en Pieter.

De brouwerij ligt juist naast het kerkhof van Eine, deelgemeente van Oudenaarde. In de volksmond wordt er dus gezegd dat het opgepompte water waarmee het bier gebrouwen wordt, kerkhofwater is.

Brouwerij Smisje

In Mater ligt brouwerij Smisje, opgericht door de drukker Johan Brandt in 1995. Wat begon als hobby, groeide uit tot een volwaardige job. Een van Johans andere hobby’s was imkeren. Hierdoor werd het honingbier al snel uitgevonden. Door de jaren heen zagen heel wat bieren het daglicht, zoals Guido, Vuuve, Smisje Dubbel... In 2010 werd de productie van deze bieren echter stopgezet en gingen ze enkel verder met het Kerstbier en Smiske. De brouwerij staat erom bekend steeds met de zuiverste ingrediënten te werken.

Uiteraard komen we in onze streek nog heel wat bekende bieren tegen zoals Kwaremont van de Kuurnse brouwerij De Brabandere, Valeirke van de Gaverse brouwerij Contreras en Triverius van de Brakelse brouwerij De Graal. ‘Plan Bier, 7 routes langs brouwers en kroegen in de Vlaamse Ardennen’, een routekaart ontworpen door Toerisme Vlaamse Ardennen, is bij ons in het hotel te koop en is de ideale start van een bierontdekkingstocht in de streek. Santé!

comments powered by Disqus