Elk christelijk land viert Kerstmis een beetje anders. Sommigen vieren het op 25 december, sommigen eerder. Sommigen wisselen cadeaus uit op kerstavond, anderen wachten tot het einde van de maand. Sommigen hebben kalkoen en ham als hoofdgerecht, anderen geven de voorkeur aan zeevruchten. Tradities kunnen verschillen tussen continenten, landen en huishoudens. Hier zijn enkele Belgische kersttradities om naar uit te kijken als je deze winter wat tijd in Oudenaarde doorbrengt.

Kerstdiner in België

Op kerstavond of kerstdag wordt er een speciale maaltijd gegeten waarbij de hele familie gezellig samenkomt om te vieren. Een traditioneel Belgisch kerstdiner begint met een drankje en een hapje, gevolgd door een driegangenmenu. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit gebraden gevulde kalkoen, wild of zeevruchten. Als dessert eten we meestal een kerststronk - een rol biscuit bedekt met een crème au beurre van chocolade en versierd om er uit te zien als een boomstronk. Wat uw kerstdiner ook is, u kunt er bijna zeker van zijn dat een van de bijgerechten aardappelkroketten zal zijn.

Sommige mensen genieten van een jenever, terwijl anderen een glühwein drinken - een gekruide warme wijndrank die gewoonlijk op kerstmarkten wordt geserveerd.

U kunt ook een driekoningentaart vinden of een "galette des rois" en die is versierd met een gouden papieren kroon. Degene die de boon vindt, is de koning of koningin van die dag en draagt de kroon. De boon kan een klein plastic figuurtje of een religieus symbool zijn, maar sommigen geven de voorkeur aan porselein of zelfs goud!

Sinterklaas

Wist je dat Sinterklaas en de Kerstman in België twee verschillende personen zijn, en allebei hun eigen feestdag hebben? Sinterklaas is het sinterklaasfeest in België en Nederland dat dateert uit de derde eeuw. De naam Sinterklaas komt van de Engelse uitspraak van Santa Claus.

Het feest wordt jaarlijks gevierd met het geven van geschenken op 6 december in België. Kinderen zetten hun schoentje klaar zodat Sinterklaas hen cadeautjes of snoepgoed komt brengen. Soms laten ze ook een cadeautje achter voor Zwarte Piet, de assistent van Sinterklaas, of het paard. Cadeautjes zijn bijvoorbeeld zelfgemaakte tekeningen, een wortel of een pintje.

Kerstmarkten

Kerstmarkten zijn erg populair in België en een uitgelezen kans voor plaatselijke handelaars om hun waren te laten zien. U vindt een grote kerstmarkt in de meeste grote steden en kleinere op meer landelijke plekken, variërend van kraampjes aan cafés tot gemeentehuizen. Traditionele kerstmarkten hebben feestelijke houten kraampjes waar lokale en onafhankelijke bedrijven ambachtelijke producten, geschenken, eten en drinken verkopen die u in de winkelstraat niet zou vinden. Check zeker de informatiepagina van uw stad voor nieuws over de kerstmarkten dit jaar.

Advent

Omdat Kerstmis een christelijke feestdag is, vieren sommige mensen in de aanloop naar Kerstmis de advent. De advent duurt vier weken en wordt in huizen en kerken gesymboliseerd door het ophangen van adventskransen en het aansteken van kaarsen. Traditioneel staan er vier gekleurde kaarsen op een krans van sparrengroen. De kaarsen worden één voor één aangestoken, elke zondag tot Kerstmis. Veel kinderen hebben ook een adventskalender met lekkernijen of chocolade achter elke deurtje.

Merry Christmas

België heeft meer dan één nationale taal. In Vlaanderen spreken ze een Belgische versie van het Nederlands die Vlaams wordt genoemd; het zuidelijke Waalse Gewest heeft voornamelijk Franstaligen, en het oostelijke deel van België heeft een klein aantal Duitstaligen. Waar je bent opgegroeid, bepaalt de taal die je op school leert en de taal die je dagelijks spreekt. Daardoor zijn er ook veel manieren om je een zalige Kerst te wensen. Een Vlaming zegt "Vrolijk Kerstfeest", een Franstalige zegt "Joyeux Noel" en een Duitstalige wenst je "Frohe Weihnachten".

Breng je deze winter een bezoekje aan Oudenaarde en wil je zelf van onze kersttradities genieten, boek dan uw verblijf in Leopold Hotel Oudenaarde. Wij bieden ruime, comfortabele overnachtingsmogelijkheden, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en een warm Vlaams onthaal. Onze best beschikbare tarieven zijn exclusief beschikbaar op onze eigen website, dus reserveer zeker rechtstreeks.

comments powered by Disqus